Fotbollen mot rasism

Inom fotbollen händer det tyvärr att spelarna drabbas av rasistiska kommentarer på matcherna eller att de i efterhand bedöms genom deras prestation exempelvis via sociala medier med saker som inte hör samman med det fotboll står för. Dessa människor som uttrycker sig på ett rasistiskt sätt bedömer alltså inte prestationen på planen utan spelarens härkomst/hudfärg. Som spelare ska du kunna ta rättfärdig kritik eftersom det hör till sporten men ingen ska behöva höra nedvärderande kommentarer tillika rasistiska uttryck.

Det fina med fotbollen är att när såna här saker sker så sluts exempelvis laget samman och står emot rasism. Laget står upp för spelaren som blivit drabbad för att visa att detta inte är okej och genom detta visa att sånt här beteende inte är acceptabelt. Ett sådant exempel när alla spelare samt ledare slöt upp och stod bakom deras spelare var när Jimmy Durmaz efter en VM slutspelsmatch fick utstå hot och rasistiska påhopp. I en samlad trupp inför media gick hela det svenska fotbollslandslaget ut med vad de tyckte om det hela där samtliga i laget fick säga sitt om det som hade hänt. För att sammanfatta vad som sades av samtliga var att de fördömer alla former av hot samt rasism. Inte bara gav detta ett budskap runt hela världen utan det stärkte det svenska landslaget och gjorde det än mer sammansvetsat.

Situationen med Jimmy Durmaz är bara ett exempel av många genom åren där fotbollen gått ut med vad de tycker om rasism. Genom att göra det så finns det en enorm slagkraft eftersom fotboll är den sporten som ses av flest människor i världen. Med detta kan de stora massorna nås ut i världen med denna viktiga information.