Fansens inverkan på fotbollen

I många av fotbollsnationerna så följs fotbollen med järnhand. Fansen är en lika stor faktor för att fotbollen kan existera för utan dem vore inte fotbollen densamma. Att ta sig till en fullsatt arena som säg tar mellan 20 000 – 100 0000 åskådare där fansen sjunger och stämningen är på topp är en upplevelse i sig. Ta exempelvis fotbollslaget Borussia Dortmund i Tyskland som varje hemmamatch har fullsatta läktare. Fansen där har även fått ett namn uppkallat efter sig, den gula väggen. Detta namn refererar till ena kortsidan av arenan som alltid är fullpackad med fans i gula tröjor. En annan gåshudsliknande händelse kan ses i Neapel där Napoli spelar på deras hemmaplan. Innan matchen börjar står speakern med en mikrofon där han ropar upp namnen på hemmaspelarna till ett ekande gensvar av runt 60 000 tusen fans, håret reser sig med största sannolikhet.

I månt och mycket så skulle inte fotbollen vara sig lik om inte intresset för sporten varit så stort. Det är intresset som skapar bättre möjligheter för att en sport ska hålla sig så relevant som möjligt samtidigt som det skapar bättre möjligheter för de som utöver sporten. Så ju mer intresse det finns ju mer intäkter kommer det in i exempelvis fotbollsklubben. I och med att många klubbar har fullsatta fans varje hemmamatch har de även möjligheter att öka lönerna till fotbollsspelarna. Fansen bidrar inte bara genom att köpa biljetter till matcherna utan de bidrar även till intäkterna genom att köpa exempelvis accessoarer tillhörande deras favorit fotbollslag. För att en sport som exempelvis fotboll ska blomstra så krävs det att intresset för sporten håller en hög nivå för att alla ska gynnas av det. Fotbollen har varit den ledande sporten i många år och kommer med största sannolikhet att fortsätta att vara det en lång tid framöver.

Fotbollen är en samlande kraft som har stor påverkan på världen som sin helhet. Inom fotbollen är alla välkomna och det symboliserar en enad värld där alla har möjligheten att lyckas inom sporten oavsett vart du kommer ifrån. De flesta storklubbarna har en variation av spelare från världens alla hörn som är ett bevis på detta. Sporten fotboll för med sig ett stort intresse och detta är en stor anledning till dess globala bredd.